Khamis, 28 Julai 2011

Resepi Kek BatiK JaWa.


Assalamualaikum..

    Kabare?? Kek batik Jawa ni memang mudah nak buat.. try KaMu pejam mata then tuang je semua dalam periuk..Kuca kuca pastu tuang dalam bekas..lapik plastik pastu penyek2 kan.. masuk peti ais.. siap sudey.. mcm mane ade brani ke?? hehe. Slamat mencube..


Bahan-bahan ( loyang 7/8" )

* 1 bungkus (350g) biskut marie
* Setengah buku butter
* 2 biji telur
* 1 cwn serbuk koko
* 1/2 cwn milo
* 1 cwn air
* 3/4 cwn gula
* ** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rase cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko

Cara-cara

1. patah2kan biskut
2. dalam periuk, campurkan koko,milo,air,gula. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
3. masukkan butter,kacau sampai butter cair
4. kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).padamkan api
5. masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalo nak byk cokelat gune sket ajer...)
6. masukkan dlm loyang..tekan2 sket bg padat.simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang

Tiada ulasan:

Catat Ulasan